Vladimir Lulaj: ‘Mini-Shengeni’ ballkanik, një ‘grackë sllave’ kundër BE-së

Vladimir Lulaj: ‘Mini-Shengeni’ ballkanik, një ‘grackë sllave’ kundër BE-së

 

Gjesti më i padobishëm, në kuadrin e politikës së jashtme të Republikës së Shqipërisë që duhet të ketë synim integrimin e plotë të vendit tonë në Bashkimin Europian, padyshim ishte vajtja e kryeministrit Edi Rama në Novi Sad, ku u takua me presidentin e Serbisë Aleksandar Vuçiq dhe kryeministrin e Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev dhe u ra dakort për ‘Mini-Shengenin’e Ballkanit Perëndimor.

Presioni i diplomacisë serbe, i mbështetur nga Moska, synon të “shpëtojë” të ardhmen e karierës së dështuar politike të despotit antipopullor dhe prosllav Edi Rama; i cili, në planin e veprimtarisë së brendshme është totalisht një figurë politike totalisht e dështuar, për shkak të keq-qeverisjes në raport me interesin e përgjithshën të popullit dhe atë kombëtar, siç është mbrojtja pa rezerva e Republikës së Kosovës. Mjeti për realizimin e këtij synimi ishte trysnia e zhvilluar në Novi Sad,  ku Vuçiq, në dakortësi me Ramën dhe Zaev, hoqën haptazi dorë nga veprimtaria përgatitore, në kuadër të CEFTA-s, për t’u integruar në Bashkimin Europian.

Ka ardhur momenti historik që populli shqiptar të kuptojë faktin strategjik se Shqipëria nuk është “domeni privat”  i despotit Edi Rama dhe as i varur nga strategemat personale të këtij politikani destruktiv, që luan me fatet e kombit, duke e vënë interesin e vet politik mbi interesin e përgjithshëm dhe ardhmërinë europiane të Shqipërisë.

Duhet kuptuar qartë se kancelarja Merkel, disa herë rresht e ka ndihmuar Republikën e Shqipërisë dhe personalisht Edi Ramën, duke e këshilluar, në takimin e Berlinit në vitin 2017, të zbatojë detyrat brenda Bashkimit Europian; e cila e ka konsideruar veprimtarinë në kuadër të CEFTA-s si një paradhomë përgatitore në planin ekonomik, material, administrativ dhe gjeopolitik të vendeve aspirante për integrimin e plotë europian.

Jo domosdoshmërisht kariera politike vetiake e Edi Ramës lidhet me integrimin në Bshkimin Europian të Shqipërisë..; sepse faktet historike po dëshmojnë se politikani dhe kryeministri i pushtetit politik të Partisë Socialiste nuk ka ndërgjegjen juridike të shtetit të munguar ligjor dhe as vizionin e një shtetari lider besnik deri në vdekje ndaj Sovranit Popull dhe kauzave strategjike kombëtare, siç është e tillë edhe futja e Shqipërisë në Bashkimin Europian..

Sipas Edi Ramës,  teorikisht, “Mini-Shengeni ballkanik” do të realizohet brenda vitit 2021 dhe do jetë vazhdim i procesit të Berlinit, që, shprehur me diskursin e tij personal, mundëson lëvizjen e lirë të njerësve dhe mallrave brenda kësaj hapësire.

Vini re me kujdes se si, në kuadrin e gjithë politikës së jashtme të Shqipërisë ai e kufizon  rastin e “Mini- shengenit ballkanik’, brenda hapësirës elektorale të vitit 2021, gjë që nënkupton “suksesin” evolutiv eventual të arritur nën qeverisjen e tij.

Duke patur dështime spektakolare në politikën e brendshme, kryeministri despot, që e ka rrëzuar Republikën së bashku me Sali Berishën me marrëveshjen antikombëtare Berisha-Rama të 21 prillit 2008., në Novi Sad iu kundërvu haptazi politikës së Bashkimit Europian, duke deklaruar se: “I zoti e nxjerr gomarin nga balta’; se “nuk na ka mbledhur ndonjë kujdestar nga Brukseli, por nevoja për të rritur ekonominë, për të ulur papunësinë, për të luftuar krimin e organizuar trasnacional, për të luftuar emigracionin e paligjshëm dhe për të garantuar në këtë rajon katër liritë themelore që janë në bazë të Europës së bashkuar..”.

Partia ‘Zgjidhja’ ka deklaruar se Edi Rama ndryshe flet, ndryshe ndien, ndryshe bën demagogji politike dhe të kundërtën e asaj që mëton publikisht realizon në praktikën qeverisëse.

Edi Rama deklaron se gjoja po nismon ‘Mini-Shengenin’ ballkanik për të luftuar krimin e organizuar transnacional.. Me këtë rast bën insinuatë kundër vendeve të BE-së dhe nuk merr përsipër të hetojë vjedhjen e votave, kryerjen e reformës zgjedhore sipas parimeve të OSBE dhe ndërtimin e shtetit të munguar juridik, duke shpënë përpara drejtësisë “peshqit e mëdhenj” që kanë lidhje me kanabizimin e Shqipërisë dhe inkriminimin e Kuvendit me deputetë të pazgjedhur nga Sovrani Popull, por të enëruar nga kryetarët e PS-PD-LSI.

Deklaratat për gjoja rritjen e ekonomisë shqiptare, nuk kushtëzohen me hapjen e kufijve të Shqipërisë dhe heqjen e doganave ndaj prodhimeve që eksporton Serbia, apo se ‘shengeni ballkanik’ do t’i mundësojë Shqipërisë që 2 milionë turistë, që vizitojnë Beogradin çdo vit, do të udhëtojnë drejt Shqipërisë, në rast se kufiri Serbi-Shqipëri nuk do të ekzistonte.

Edi Rama harron se midis Serbisë dhe Shqipërisë ndodhet Kosova, Dardania historike, që ka probleme kruciale me tre vende të CEFTA-s, konkretisht me Serbinë, Bosnjë Hercegovinën dhe Moldavinë, shtete këto që nuk e kanë njohur pavarësinë e Republikës së Kosovës,  madje nuk lejojnë që Dardania shqiptare, ose kjo republikë gege, për shkak se ka vendosur në vulat doganore emrin Kosova, të eksportojë mallrat e saj në Serbi e Bosnje-Hercegovinë, por as nuk lejojnë që të transportohen eksportet e Kosovës nëpërmjet hapësirave tokësore dhe ajrore të këtyre vendeve.

Asnjë fjalë pozitive nuk ka thënë Edi Rama në mbrojtje të interesit ekonomik të shtetit tjetër shqiptar, të Kosovës, lidhur me shkeljen e rregullave të CEFTA-s në marrëdhëniet e lëvizjes së lirë të mallrave; e cila është venë në pozita diskriminuese nga Serbia dhe Bosnjë-Hercegovina; të cilat, duke filluar nga data 4 dhjetor 2008,  në kundërshtim me parimet e CEFTA-s, kanë bllokuar eksportin e mallrave kosovare. Ndaj Prishtina, përshtatur me parimin e reciprocitetit, ka vendosur aplikimin e taksës 100% ndaj mallrave me origjinë importi nga Serbia dhe Bosnjë-Hercegovina.

Edi Rama ka mbështetur presionin e presidentit Vuçiq të Serbisë, duke ushtruar trysni kundër qeverisë së Prishtinës, për të hequr taksën 100% të mallrave të importuara nga Serbia dhe Bosnjë-Hercegovina, pra ka qenë dakort me diskriminimin e Kosovës nga Serbia.

Kulm përbën fakti se Edi Rama, me veprimet dhe mosveprimet e tij kundër interesave të qeverisë së Prishtinës, mëton faktin se nuk di, ose bën gjoja sikur nuk e di, se si funksionon CEFTA, si një mekanizëm i përkohshëm për t’u integruar në Bashkimin Europian. Ky mjet politiko-ekonomik gjeostrategjik funksionon në tre nivele: me Komitetin e Përbashkët, që udhëhiqet me rotacion; me nënkomisione të departamenteve me karakter ekonomik doganor lidhur me teknikat e tregëtimit dhe parandalimit të barierave jotarifore, si dhe me Sekretariatin e CEFTA-s, që ndodhet në Bruksel. Duke i harruar të gjitha këto parametra me thelb të përgjithshëm juridik dhe politik, Rama në Serbi tha: “..nuk na ka mbledhur ndonjë kujdestar nga Brukseli..”; gjë që diplomatikisht nënkupton se ka folur për të dëgjuar kryesisht jo Bashkimi Europian, por “veshi i Rusisë”..; që punon për të rritur prezencën dhe zonën e saj të influencës në Ballkanin Perëndimor.

Mbase nuk jemi shumë larg të vërtetës, nëse deklarojmë se politikani narcist Edi Rama ka dyzime të deklaruara dhe pavendosmëri strategjike, lidhur me integrimin e Shqipërisë në BE..; të cilin ai e sheh si një “operacion ndërkombëtar të rivalizuar nga Moska..; e cila është e gatëshme t’i ofrojë despotit të Shqipërisë narrëveshje për integrimin në Bashkimin Ekonomik Euroazian (EAEU).

Qëndrimet prosllave të despotit të Rilindjes janë të dukshme, kur bëhet fjalë për mbrojtjen e karrierës së vet të ardhshme politike. Duke mbajtur parasysh se më datën 21 gusht 2019 ambasadori i Rusisë në Serbi, nëpërmjet Radios Europa e Lirë (REL), deklaroi se: “Beogradi pritet të nënshkruajë më 25 tetor 2019 një pakt të tregtisë së lirë me Bashkimin Ekonomik Euroazian (EAEU) të udhëhequr nga Moska.”. Sipas ambasadorit të Rusisë në Serbi, ky vend, do të hyjë në tregun e Euroazisë, (themeluar në vitin 2015 nga Moska me anëtarë Rusinë, Armeninë, Bjellorusinë,Kazakistanin dhe Kirgistanin,) që ka 182 milionë konsumatorë dhe Produkt të Brendshëm Bruto në masën 1.9 mijë miliardë USD.

Për partinë ‘Zgjidhja’, ‘Mini-Shengeni ballkanik është “grackë sllave” dhe kundër rrugëtimit të Shqipërisë në Bashkimit Europian, ndaj Këshilli i Europës, në dobi dhe në përkrahje të integrimit të Shqipërisë në Bashkimin Europian, mund dhe shpresojmë të vendosë pranimin e hapjes së negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Kjo nuk nënkupton se BE ka simpati për despotin aktual prosllav të Shqipërisë, por ka besim te aspirata demokratike e popullit shqiptar, të cilit, duke i deklaruar nëntë kushtet e pranimit, i mëton mesazhin se ka si detyrë historike të votojë kundër klasës së vjetër politike, duke rrëzuar nga pushteti despotin destruktiv Edi Rama dhe elitën e vjetër politike.

*Nënkryetar i partisë ‘Zgjidhja’

0

Leave a Reply