Koço Kokëdhima: Që të qeverisin qytetarët jo partito-ambasadorokracia

Koço Kokëdhima: Që të qeverisin qytetarët jo partito-ambasadorokracia

‘Zgjidhja’ e deklaroi që para tri vitesh se Shqipëria qeveriset nga 3 kryetarë partish të vjetra dhe 3 ambasadorë, duke përjashtuar qytetarët. Është një vend unik ku sundon partitokracia dhe ambasadorokracia dhe që nuk do të bëjë kurrë përpara nëse nuk do të ketë demokratizim të sistemit politik, zgjedhjeve, qeverisjes dhe të partive politike që veprojnë si banda të drejtuara prej kryetarëve të kapur, të cilët, si të tillë, shantazhohen lehtësisht nga diplomatët e huaj të akredituar në Tiranë.

Prandaj u lejua, që në emër të bërjes së reformës në drejtësi, 3 vite më parë, që diplomatët e huaj të shkonin nëpër grupe parlamentare dhe të shantazhonin deputetët shqiptarë sepse ata janë punëtorë të emëruar, nën urdhëra dhe servilë të kryetarëve të partive. Reforma më e rëndësishme për shqiptarët u votua vërtetë me 140 vota më 21 korrik 2016, por nuk ishte konsensuale dhe u përdor si alibi për të rrënuar sovranitetin kombëtar, duke futur në Kushtetutë Operacionin Ndërkombëtar të Monitorimit (ONM)-në, si në asnjë vend tjetër anëtar apo aspirant të BE-së dhe të NATO-s. Jashtë reformës më të rëndësishme u lanë mendjet e ditura të Shqipërisë, akademikët, gjykatësit, shoqëria civile, ndërsa qytetarët as nuk i vunë në defter.

Kështu jemi pas tri viteve. Një kohë e gjatë e shkuar dëm për vendin, i cili është shumë më i rrënuar, edhe më i braktisur dhe më antidemokratik. Vetëm kryetarët e partive të vjetra dhe disa diplomatë të huaj janë shumë më mirë se atëherë kur niste reforma në drejtësi, sepse reforma është pronë e tyrja, por jo e shqiptarëve.

“Zgjidhja” ka besim të plotë se SHBA-të janë aleati i vetëm strategjik i Shqipërisë dhe BE-ja është destinacioni përfundimtar i saj. Prandaj u ka bërë apel prej trri vitesh që të ushtronin ndikimin e tyre mbi elitën e vjetër politike të Shqipërisë për të zgjidhur përfundimisht dhe plotësisht demokratizimin e parlamentit dhe të zgjedhjeve të kapura shqiptare, reformat nga përcaktohet suksesi i çdo reforme tjetër.

Këtë problem nuk e zgjidhi as pranimi në NATO një dekadë më parë dhe vendi u bë më i padrejtë, më i pashpresë, më depresiv, ndërsa qeverisja edhe më e keqe, më arrogante e më brutale. Sot, edhe pse na mbajnë ‘pending’ hapjen e negociatave, afrimi me BE-në nuk e ka bërë shtetin tonë më të mirë e më të fortë, qeverisjen më të përgjegjshme e më të pastër, popullin më të pasur dhe më të sigurtë. Përkundrazi. Sot jemi në zgripin e gjithçkaje.

Nuk ka krizë besimi mes popullit shqiptar dhe aleatëve tanë strategjikë, por vetëm një krizë vlerash që ka prodhuar kalbëzimi i sistemit politik dhe i institucioneve kushtetuese në Shqipëri. Shqiptarët nuk janë hileqarë dhe të pasinqertë  siç janë politikanët e vjetër që u kanë hipur në qafë. Asnjë qytetar i ndërgjegjshëm dhe i përgjegjshëm, brenda dhe jashtë kufijve, nuk do që partnerët tanë ndërkombëtarë të mbështesin pushtetarët servilë e të korruptuar të Tiranës, që janë pengmarrës të zgjedhjeve të lira dhe të vlerave të demokracisë.

‘Zgjidhja’ këmbëngul që miqtë e Shqipërisë të mos lënë fatet e popullit shqiptar në dorën e disa kryetarëve të partive të vjetra dhe të disa ambasadorëve të përkohshëm në Tiranë. Ata nuk duhet të pajtohen më me ‘konsensus’ si ai për reformën në drejtësi, por për reformën e sistemit dhe atë zgjedhore gjithëpërfshirëse, larg thonjve të kryetarëve të partive të vjetra. Shqipëria i ka të gjitha mundësitë me njerëzit e saj të ditur dhe të mençur që të realizojë projektin e partisë “Zgjidhja’ për votim e numërim elektronik në qendrat e votimit apo edhe në konsullatat dhe ambasadat tona për emigrantët nëpër botë;  për administratë zgjedhore shtetërore, jopartiake; për sistem të ri elektoral dhe kod të ri zgjedhor të miratuar me konsensus të gjerë; për masa dhe institucione që do të ndalonin përfundimisht çdo deformim dhe tjetërsim të vullnetit të qytetarëve në zgjedhje.

Fati në duart e sovranit është guri i parë i themelit për shtetin e së drejtës, atë që nuk po premton të na e bëjë realitet reforma ‘konsensuale’ në drejtësi, që doli si produkt i partito-ambasadorokracisë dhe jo i qytetarëve të lirë të Shqipërisë. Fati dhe përfaqësuesit në duart e sovranit mbetet e vetmja rrugë për shpëtimin e kombit shqiptar!

2

Leave a Reply