Gylsen Zhllima: T’i japim fund partitokracisë nëpërmjet marrëveshjes gjithëpërfshirëse

Gylsen Zhllima: T’i japim fund partitokracisë nëpërmjet marrëveshjes gjithëpërfshirëse

Partitë e vjetra kanë arritur kulmin e papërgjegjshmërisë në misionin e tyre përballë popullit shqiptar. Për gati 30 vite partitë e vjetra kanë instaluar me vetëdije, një regjim partitokracie, i cili ka ecur në drejtim të kundërt me zhvillimet demokratike dhe sot kontrollon gjithçka, administratën publike, drejtësinë, sindikatat dhe shoqërinë civile.

Partitë e vjetra e kanë shkatërruar administratën publike qëllimisht dhe sot kemi një administratë shtetërore që vuan nga mungesa e profesionalizmit dhe kualifikimit. Çdo parti që fiton pushtetin qendror dhe vendor, ndërron komplet administratën, nga zyrtarët e lartë, deri te pastrueset, duke e mbushur me militantë të paaaftë. Sot, administrata publike është thjesht ushtria elektorale e partisë në pushtet që duhet vetëm për vota.

Sistemi i drejtësisë prej dekdash u zhyt në korrupsion aq thellë, me bekimin e partive të vjetra, saqë edhe reforma në drejtësi duket e paaftë për ta pastruar dhe rikthyer në misionin kushtetues të dhënies së drejtësisë për të gjithë.

Sindikatat në sektorin publik dhe privat kanë qenë dhe janë vegla të qeverive, ndaj sot kemi ligje të miratuara që janë kundër interesit të të punësuarve që janë të zhveshur nga të drejtat njerëzore. Në të njëjtën linjë është edhe shoqëria civile që është shitur te qeveria e radhës, duke braktisur oponencën ndaj keqqeverisjes dhe mbrojtjen e vlerave demokratike.

Sot, Rilindja ndjek dhe vazhdon modelin e partitokracisë, me përkushtim të madh duke bashkeqeverisur me të “fortët”. Harbutëria dhe zhvatja janë armët e saj kundër rendit kushtetues, duke degraduar plotësisht dhe tërësisht pavarësinë dhe integritetin e institucioneve shtetërore. Rilindja ka kapur përveç institucioneve publike dhe private, median audiovizive dhe online, duke e blerë mbështetjen me koncesione dhe PPP-të që po zbrazin buxhetin e shtetit. Rilindja duhet të kuptojë sa nuk është vonë se imuniteti i hierarkëve të saj nuk është i përjetshëm dhe do të vijë koha që seicili të japë llogari.

Duhet të kuptojë edhe Partia Demokratike se kriza politike në vend nuk kalon vetëm nëpërmjet zgjedhjeve të parakohshme parlamentare dhe lokale të zhvilluara në një ditë. Zgjidhje të tilla do të jenë thjesht farsa zgjedhore, nëse nuk bëhet reforma kushtetuese dhe ajo zgjedhore, siç ka propozuar partia ‘Zgjidhja’ me ‘Paktin kombëtar’ dhe ‘Platformën e lirisë’.

E vetmja rrugë për zgjidhjen e krizave ciklike që përsëriten prej vitesh është një qeveri teknike, që do të ndjekë ndryshimet kushtetuese dhe zgjedhore, pas të cilave duhen bërë zgjedhjet e përgjithshme në vitin 2020. Që të shporrim partitokracinë dhe autoritarizmin duhet fillimisht një sistem zgjedhor që garanton zgjedhje me standarde. Zgjidhja e duhur për të instaluar dhe rindërtuar shtetin e së drejtës, liritë politike dhe ekonomike kalon vetëm nëpërmjet zgjedhjeve të lira e të barabarta. ku sovrani do të zgjedhë mbi platformat e seicilit subjekt garues, me lista të hapura dhe me KQZ të depotilitizuar. Asnjë marrëveshje tjetër nuk sjell demokracinë për vendin dhe shqiptarët.

*Anëtar i kryesisë së partisë ‘Zgjidhja’

1

Leave a Reply