Gylsen Zhllima: Pa reforma demokratizuese nuk ka hapje negociatash me BE-në

Gylsen Zhllima: Pa reforma demokratizuese nuk ka hapje negociatash me BE-në

 

Në vendet demokratike betejat midis politikanëve bëhen mbi bazën e programeve, vizioneve dhe alternativave për mirëqeverisjen e vendeve tyre. Kurse në Shqipëri betejat midis politikanëve tanë kanë të bëjnë mbi objektivat personale, se kush do të bëhet kryeministër, duke siguruar karrigen me çdo çmim, me qëllim plaçkitjen e pasurive të vendit. Kështu ka ndodhur prej tri dekadash dhe qeveria pasuese ka qenë më e keqe se ajo që ka ikur, ka bërë më shumë korrupsion, krime ekonomike, koncesione dhe PPP dhe shumë marrëveshje antikombëtare në kurriz të vendit.
Prandaj kemi shkuar keq e më keq dhe, kur njëra palë është në opozitë premton se do të bëjë shumë gjëra më mirë, por kur vjen në pushtet bën më keq se qeveria e mëparshme. Rokada politike e dy palëve në ujdi ka zënë vendin e alternativës politike dhe ekonomike.
Duke u bazuar nga sistemi aktual zgjedhor,partitë e vjetra, posaçërisht Rilindja, ka rol protagonist në instalimin,bashkëpunimin, mbështetjen dhe promovim e të ‘’fortëve’’ duke i dhënë atyre akses në nivel qendror dhe lokal.
Mosreformimi i sistemit politik është pengesa kryesore që vendit të mos i hapen negociatat në BE-në. Klasa e vjetër politike në Shqipëri nuk është e interesuar për afrimin dhe integrimin e plotë të vendit me BE-në, sepse kjo do t’i jepte fund regjimit hibrid të instaluar prej tyre.
Refuzimi i hapjes së negociatave është i përvitshëm, siç pritet, për fat të keq edhe këtë tetor, dhe do të jetë i tillë derisa vendi të mos kryejë reformat demokratizuese. Pakti Kombëtar dhe Platforma e Lirisë që ka propozuar partia ‘’Zgjidhja’’, janë reformat e domosdoshme për vendin, në rrugën drejt BE-së. Reforma kushtetuese, ajo zgjedhore dhe demokratizimi i partive politike janë të vetmet zgjidhje për demokracinë reale, zgjedhjet e lira e të barabarta dhe ku sovraniteti i rikthehet popullit, jo përmes pazareve të ulëta mes partive të vjetra, por me një marrëveshje kombëtare dhe gjithëpërfshirëse.

*Anëtar i kryesisë së partisë ‘Zgjidhja’

 

0

Leave a Reply