Av.Gylsen Zhllima:  “Pakti Kombëtar”, i domosdoshëm për demokracinë reale

Av.Gylsen Zhllima:  “Pakti Kombëtar”, i domosdoshëm për demokracinë reale

 

 

Zgjedhjet e parakohshme që kërkon Partia Demokratike nuk sjellin progres, por vetëm thellimin e krizës me rrethana rënduese ndaj shoqërisë dhe institucioneve në vend. Nëse Shqipëria do të ishte një shtet normal dhe me udhëheqës të ndershëm, atëherë mund të kishim një perspektivë që do të siguronte stabilitet. Por vendi ka parë vetëm kriza dhe pazare, duke mos patur paqe dhe stabilitet. Zgjidhja e krizës politike është një emergjencë kombëtare e domosdoshme për të ecur përpara.

“Platforma…” e propozuar nga Partia Demokratike është një projekt pa frymëzim dhe pa alternativë konkrete për zgjidhjen e krizës. Ajo të kujton kushtet që i kishte vendosur PD qeverisë aktuale, për një qeveri tranzitore e cila jo vetëm, nuk u realizua, por thjesht u harrua. Kushtet e ‘Platformës’ që janë propozuar nga Partia Demokratike, janë loja e radhës  e dy poleve për të përgatitur rotacionin dhe dhënien e pushtetit në tavolinën e KQZ-së partiake. Partia Socialiste dhe Partia Demokratike janë lojtarë të vjetër dhe kanë komunikim të vazhdueshëm për pazare dhe për ta shmangur nevojitet një marrëveshje gjithëpërfshirëse dhe afatgjatë.

Gjithë kësaj kohe partitë e vjetra këmbëngulin që problemi nuk është te Kodi Zgjedhor, por te mungesa e moralit politik. Partia “Zgjidhja” këmbëngul se pa reformë kushtetuese dhe zgjedhore në vend nuk mund të kemi asnjë shpresë për të instaluar dhe rindërtuar shtetin me vlera dhe parime europiane. Rruga e vetme që kanë partitë e vjetra politike në vend është të pranojnë pikat e “Paktit Kombëtar” dhe “Platformës së lirisë” që ka propozuar partia “Zgjidhja”. Shmangia do të ketë pasoja të rënda ndaj atyre që me kokëfortësi dhe arrogancë mendojnë se karrigia dhe pushteti është i përjetshëm, ndaj është koha që të reflektojnë sa nuk është vonë.

*Anëtar i kryesisë së partisë ‘Zgjidhja’

 

0

Leave a Reply